De Lancashire Heeler

De Lancashire Heeler behoort tot F.C.I. groep I. Dit is de groep van Herdershonden en Veedrijvers. De Lancashire Heeler is gefokt om koeien voort te drijven door in de hielen van deze koeien te bijten. 

Oorsprong

De Lancashire Heeler kwam in de jaren '60 op bij het plaatsje Ormskirk in Engeland en kent zijn oorsprong uit de Welsh Corgi en Manchester Terriër. Ze staan ook bekend als Ormskirk Heelers. Sinds 1998 wordt het ras in Nederland vertegenwoordigd en in 2009 heeft het ras nationale erkenning gekregen. 

Karakter van de Lancashire Heeler

Een Lancashire Heeler is een hond die graag werkt voor de eigenaar: een echte werkhond in een klein jasje. Het liefst worden deze honden dan ook uitgedaagd. Verschillende takken van hondensport zoals speuren, detectie, agility en hoopers zijn zeer geschikt om te beoefenen met deze honden.

Uiterlijke kenmerken

De Lancashire Heeler komt in de kleuren black and tan en liver and tan voor. Ze worden 25 tot 30 cm hoog en kunnen 6-9 kg zwaar worden. Het wervelkolom van de Heeler is iets gestrekter. De Heeler kan 15 jaar oud worden.